Ponedjeljak, 11 Travanj 2022 11:36

Uklanjanje mahovine s krova

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Često se vlasnici kuća suočavaju s problemom stvaranja mahovine ili lišaja (sivo-smeđa ili žuta) na povišenom krovu.

U pravilu, krovni materijali s grubom ili poroznom površinom - keramika, cementne ploče od pijeska, fleksibilne šindre, kompozitne i obične metalne pločice (na primjer, s polimernom prevlakom matog poliestera s relativno grubom površinom), azbestnim cementnim pločama itd.

Moss i lišaji pojavljuju se najčešće na sjevernoj ili sjeverozapadnoj strani krova. Obično počinju rasti nakon 3-5 godina nakon montaže kuće.

Pod kojim uvjetima to se događa? Spore se prenose vjetrom ili pada s drveća.

 

Kad stignu na krov, drže se na gruboj površini pokrova, kao iu zglobovima krovnih elemenata. U početku, uzgojni teren za njih su akumulacije lišća, prljavštine, prašine, peludi. Životna aktivnost mahovine i lišća podupire voda: kiša i rosa koja se noću pojavljuje na krovu i polako isparava tijekom dana.

Najčešće mahovina i likovi počinju rasti na krovovima zgrada smještenih na mjestima s visokom vlagom: u šumi, pored rezervoara ili močvare. Štoviše, dijelovi krova koji su u sjeni većinu dana (nedostatak sunčeve topline dovodi do činjenice da vlaga koja hrani mahovinu ili lihen, nema vremena za sušenje).

Najvjerojatnije izgled mahovina i lihen na krovu, okružen drvećem. Iako mogu rasti i na krovu zgrade koja stoji na otvorenom prostoru, jer vjetar može nositi svoje spore znatnu udaljenost.

Oni ne oštećuju strukturu krovnog materijala, već pokvarili izgled krova (međutim, neki vlasnici kuće, naprotiv, privlače sličan okus "antike"). Osim toga, mahovina postaje stanište mrava, kukaca i drugih insekata. Konačno, u nekim slučajevima, stvaranje mahovine ili lišajeva može nepovoljno utjecati na pouzdanost premaza.

 

Na primjer, neki stručnjaci kažu da je mahovina, raste u zglobovima između pločica tsementnopeschanoy ili keramičkim pločicama, može povećati jaz između elemenata krova, koja može prodrijeti u vodu (korištenje kvalitetnih vodootporne postolja folije omogućuju poništava moguću štetu uslijed curenja).

Kako se nositi s mahovinom i lišajevima? Optimalno rješenje je osigurati mjere za sprečavanje njihove pojave čak i u fazi izgradnje kuće.

Dakle, u Europi je uobičajena praksa instalirati posebne valjane materijale od bakra na krovu. Obično je ova traka 50-150 mm u obliku tanke rešetke, često s samoljepljivim slojem na stražnjoj strani (za jednostavnu instalaciju); rotira se duž grebena, pričvršćuje se ispod grebena. Tijekom kiše, voda reagira s bakrenim ionima, što rezultira antiseptičkom otopinom koja, spuštajući padinu, sprječava rast mahovine ili lišajeva.

Također, ovo rješenje učinkovito uklanja crne mrlje koje proizlaze iz aktivnosti plavo-zelenih algi.

Nažalost, u Rusiji, kupiti kao bakar mreža je vrlo teško, tako da je obično potrebno za proizvodnju bilo izravno na stranicu i instaliran na krovu dijelu bakra kako bi se spriječilo formiranje tih biljaka i gljiva, ili da se bore sa već pojavio na padini mahovine ili lišajevi.

Postoji nekoliko tehnologija za uklanjanje mahovine i lihen. Prva metoda, koje su navijači posebice proizvođači crvenilo, rampa preuzima utječe otopine obrade proizvodi od klora i vode (u omjeru 1: 10).

U ovom umjetniku leži na krovu i uzrokuje rješenje za površine sa spužvom, krećući se od grebena prema strehe. Je teško ukloniti spužvom velike izrasline od mahovine, onda možda upotrebu meke četke, ali im je potrebno očistiti rampu pažljivo, uz malo truda, tako da ne oštetiti krovnog materijala. Bleach ne mijenja izgled krova, ali istodobno potiče prikupiti od tekućine za čišćenje oluka u posebnoj posudi, jer to može uzrokovati štetu na bilje koje raste oko kuće. Operacija je poželjno se provodi na dan bez vjetra na temperaturama od 5 do 15 „° C da se spriječi smrzavanje ili pregrijavanja otopine, što može dovesti do gubitka reaktanata svojstva.

Stručnjaci savjetuju provođenje tretmana krova dva puta godišnje - u proljeće i jesen kako bi se spriječila pojava mahovine i lišajeva.

Imajte na umu da tržište također uključuje specijalizirane spojeve za uklanjanje mahovine i lišajeva s krova (na primjer, BIO-REN iz ISOLA, Norveška, GRON-FRI od JAPE Produkter AB, Švedska).

Nanose se spužvom ili niskotlačnim raspršivačem. Prema proizvođačima, takvi spojevi pružaju zaštitu od klijanja tih biljaka i gljiva do četiri godine.

Drugi način uklanjanja mahovine i lišajeva s krova je čišćenje krova vodom pomoću visokotlačnih uređaja (mini sudopera). Istovremeno se morate popeti na krov i naknadno - od grebena do nadstrešnice za nadstrešnicu - obraditi.

Ova metoda je vrlo učinkovita i prilično jednostavna u izvršenju, ali postoji opasnost od oštećenja nekih krovnih materijala vodom pod vrlo visokim pritiskom. Osim toga, za razliku od spojeva koji sadrže klor, voda ne može potpuno uništiti spore mahovina i lišajeva.

Na fotografiji Uklanjanje mahovine i lišajeva i čišćenje s krova pomoću visokotlačnog aparata

Autor: A.Levenko Fotografija: JAPE Produkter

Preuzeto: https://kak-svoimi-rukami.com/hr/2014/08/udalenie-mxa-s-kryshi/

Pročitano 182 puta
Više u ovoj kategoriji: « Olakšajte si održavanje kućanstva

Napiši komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.